13 septembrie 2008

Spectacol la mall

Voiam de multă vreme să mai trec pe la Diverta. Aşa că astăzi mi-am deplasat fundul până în Plaza România, unde se află cel mai apropiat magazin.

***

Conversaţie pe culoarele minunatului mall: "Auzi, dragă, ar mai trebui şi noi să mergem pe la local, dragă, că n-am mai fost de mult la local, dragă!..."

***

La Diverta e dezastru. DE-ZAS-TRU! La muzică nu mai găseşti nimic în afară de Top 20. Bine, la secţiunea de muzică clasică şi de jazz am văzut nişte compilaţii foarte mişto şi deloc scumpe. Dar a fost doar un accident. La papetărie şi birotică (o să vă scriu într-o zi despre fascinaţia mea pentru pixuri, stilouri, caiete, dosare, mape, bibliorafturi, agrafe şi etichete) - crimă. Într-adevăr, la secţiunea de lux am găsit câteva chestii mişto şi care meritau cumpărate, dar în rest era o vraişte şi o dezordine... Caut de ceva vreme mine de tip Parker de la Rotring; mi-am luat un pix de la Rotring (din acela clasic, ca şi creionul mecanic). Şi avea mină Rotring. Şi nu o să vă vină să credeţi ce mişto scria pixul ăla, era moale şi subţire şi n-avea goluri de aer. Numai că s-a terminat. Şi de vreo cinci luni caut mină din asta. Am fost peste tot, am întrebat. Ori n-au văzut şi n-au auzit, ori au avut, cândva, şi s-a terminat. Sau, în cel mai bun caz, trebuie să-mi iau alt pix; mina e inclusă.
Ca să revin: credeţi că am reuşit să găsesc ceva în tot standul ăla?! Mine Parker metalice, de plastic, cu cerneală neagră, albastră, roşie, era curcubeu.
M-am enervat şi m-am dus la cărţi.
Unde - vai, Dumnezeule! - , ce-i acolo! Cărţie sunt aşezate - atenţie! - în ordine alfabetică dupa numele autorului. Kazantzakis şi Koontz. Sau Simona Catrina şi Carol I. Unii lângă alţii.
Nu tu aşezare după genuri literare - măcar! Nici după edituri şi colecţii; că poate eu vreau să cumpăr ceva de la Humanitas, din colecţia "Raftul Denisei". Sau de la Editura Trei, din "Eroscop". Sau de la Nemira. Sau de la Polirom. Nu, nene. Stai şi caută.

***

Mă gândeam şi eu: vrei să cumper o carte. Şi - din motive care nu merită analizate - te duci la Diverta. Ştii cum arată coperta, ştii la ce editură a apărut, nu ştii cum îl cheamă pe autor. Ce dracului faci?! Îţi iei câmpii şi pleci? Halal strategie de marketing!

***

Ştiţi locurile alea unde poţi să stai şi să-ţi răsfoieşti cărţile înainte să le cumperi. Ei, şi cum mă plimbam eu aşa printre rafturi, dau peste un loc din ăsta. Şi ce-mi văd ochii!
O tanti de aproximativ 60 de ani. Avea pe masă, în faţa ei şi puse lângă geantă, o carte scrisă de Kant şi biblia aia de la Polirom, "Relaţii Internaţionale". Şi ghiciţi ce studia cu sârg femeia...
Star! STAR!

Nightmares On Wax - Be There/Thought So... [2008]

4 comentarii:

Cetateanul Popescu spunea...

Pai io, aici la mine la tara, am incetat a mai crede in mall-uri (daca oi fi facut-o vreodata). Am un anticariat preferat si o librarie la care m-am imprietenit cu vanzatoarea si cu patroana si gata! Nevoile mele de literatura sunt satisfacute... cum altfel? de catre femei!

Anca Sandu spunea...

Ce ti-e si cu femeile astea!

Nu am crezut nicodata in malluri.
Si prefer (forever and for always) Carturesti, Mihai Eminescu si Anthony Frost.

Da' Plaza e aproape de casa, de aia m-am dus!...

Anonim spunea...

Ce nu citea baba (sau poate doar le terminase de citit si le-a pus pe masa) am inteles. N-am inteles insa ce citea. Ce e Star?

Anca Sandu spunea...

Revista Star. Sau, altfel spus, unul din rebuturile presei romanesti.