3 septembrie 2008

Un pic de politeţe, vă rog!

Azi am făcut niscaiva drumuri prin oraş şi am material proaspăt.
În timp ce stăteam să-mi fac abonament, am ratat două 69 (!!!!), ceea ce nu s-a mai întâmplat din vremuri acoperite de negura istoriei. Şi stai şi-aşteaptă...

Unul din obiectivele de pe ziua de azi era să ajung la o instituţie şcolară de mare angajament să mă uit de listele cu repartizarea pe clase. Bun.
Mă duc eu acolo, mă uit pe geamurile minunatei instituţii, numai liste cu bacalaureatul. Ok, zic. Mă duc şi intru la secretariat. Acolo - mare vânzoleală. Mă duc la o tanti care stătea la un birou şi nu vorbea cu nimeni, mi s-a părut mie disponibilă. Redau dialogul întocmai:

Eu: "Ştiţi cumva dacă s-au afişat listele cu repartizarea pe clase?"
EA: "Drăguţă, la ce şcoală a fost?"
Eu: "59"
EA: "Păi şi cum vrei tu să afişăm listele alea mai devreme?
Eu: "..."
EA: "?!?"
Eu: "Păi ştiţi...."
EA: "Nu ştiai că se afişează pe 13 septembrie?"
Eu: "Nu!"
EA: "Acuma ştii."

Am plecat de acolo val-vîrtej, să nu îi zic vreo două. Voiam să mai intreb de nişte chestii, dar am renunţat când am văzut că mă tratează ca pe (aproximativ) ultima fraieră care a îndrăznit să nu ştie data la care se afişează nişte liste. Nu mai comentez modul în care s-a adresat. Ce e aia "drăguţă" într-o instituţie cu pretenţii de educare a generaţiei ce va să vină?!

Am fost sfătuită de securişti să încerc să văd partea bună a lucrurilor. Nu am reuşit, însă, să îmi dau seama care dracului e aia. Sincer vă spun, voiam să scriu articolul ăsta cu umorul cu care v-am obişnuit şi cu care mi-l scrisesem eu în minte după ce mă mai liniştisem. Dar mi-a devenit imposibil acum.

Căt de mult costă politeţea?

Gotan Project - El Capitalismo Foraneo/La Revancha Del Tango [2001]

10 comentarii:

Cetateanul Popescu spunea...

Mama draga, politetea costa infinit de mult. Mai ales pentru cei mlastinosi la minte si care vin din adancurile mahalalei creierelor...

Anca Sandu spunea...

Auzi, dacă nu ar fi pe nervii mei, ai niştri, ar putea să coste trei infinituri plus n.
Şi, hai să zic, dacă eram într-o altă instituţie, mai era cum mai era. Dar când te afli într-un liceu cu pretenţii, zău că-ţi vine să îi iei de gât!

Anonim spunea...

Ete dah..!? De cand in Romania politetea costa? Si eu de ce sa dau ceva pe ea..daca atat de putini fac la fel? Ce..eu as fi un soi de filantrop in ale politeturilor? Neah..Stiu stiu incepe de la putini si se intampla sa se generalizeze. Nu la noi! La noi e picatura in lacul cu rahat sa faci asa ceva si pacat de picatura ..poate fi folosita in medii mai bune cum ar fi intre amici cunoscuti de `nspe ani atunci cand bunul simt nu era un "item". Ce-i drept ma simt mai bine cand ii spun 'ziua buna' unei cretine genul din post dupa ce o injur cu tot vocabularul vulgar dobandit in lepadatura asta de tara de dupa `89.Bleah!

Anonim spunea...

..si cand sunt in alte parti parerile despre Romania se schimba oarecum:)

Anca Sandu spunea...

Pai politetea costa. O mita, o spaga, ceva acolo.
Mi s-ar parea just sa imi spuna, inainte sa deschid gura, ca vrea "o atentie". Si, daca nu ii dau nimic, as intelege (desi nu in totalitate) de ce ma trateaza asa.
Si uite asa revenim la vechea discutie despre mentalitatea de platitor de spaga a romanului.

Inca ceva: cand nu a fost bunul-simt un "item", cum zici tu acolo?!

Hai sa ne caram dracu' de aici, ca nu mai suport!

Anca Sandu spunea...

A propos de alte parti, peste tot e la fel. Nu stiu daca am mai zis, dar cand am fost in Viena, m-am dus si eu la McDonald's, ca mi-era foame. Si dupa ce stau la coada (erau toate popoarele acolo, de la japonezi la englezi si de la americani si australieni la africani), ajung in sfarsit sa ii cer tipei de mancare. Fac eu comanda... si ghici ce face! Se duce sa ISI PUNA CAFEAUA IN PAHAR!
Ala a fost momentul in care mi-a parut rau ca nu stiu germana, sa o fi luat un pic la injuraturi.

Romania e peste tot.

Anonim spunea...

Da e peste tot (mai mult sau mai putin:P)dar la noi devine insuportabila pentru ca se serveste cu sos de snobism asortat cu kitsch la drum(uri) proaste de seara (sau la aia 5km de autostrada inaugurati) cu cu si cu atatea multe alte lucruri urate..Da.. peste tot e ceva care nu o sa convina omului din exterior (ma refer la chestiuni mai "adanci" decat patania de la Mac)..da stiu in Ungaria e asa..in Germania e pe dincolo ba ca in Norvegia e scump ..ba ca in State sunt aia paranoici ba ca in Spania sunt jegosi ..ehh lasa ca la noi sunt toate cu varf cu tot. Eu plec in Cuba la havane rom si soare

Anca Sandu spunea...

Problema la mac a fost ca eram in Austria. Ca daca eram la noi, nu mai ziceam nimic. Asta a fost socul, ca Austria nu e Dumnezeu.
Nici n-am zis ca peste tot e Rai. Asa cum nici in Cuba nu e cum visezi tu. ;)

Anonim spunea...

Pai nu e. In State se vorbea insa "frumos" si cum sunt anti-usa`ians am adoptat contrariul. In Germania am ascultat manele in club de fitze si nici dracu nu stia ce asculta, in Austria am stat la coada la vignieta aproape ca in Ro., in Belgia plateam de imi venea rau pe o molecula de bere de ziceam ca sunt in Norvegia unde nu puteam sa merg putin fara sa stau la un kkt de canal sa astept un feribot sa ma care on the other side etc etc. deci nicaieri nu e dar imi permit sa visez la havane si soare:)

Anca Sandu spunea...

Suntem noi prea perfectionisti. ;;) Alta explicatie nu gasesc.

Ca daca e sa o luam asa, si curvele din Cartierul Rosu sunt prea scumpe. Deci...