29 mai 2008

Otros Aires, Gotan Project. Mereu la fel

Mulţi dintre voi, poate, nu aţi auzit de aceste formaţii. Pentru lămuriri, Gotan Project a fost numită de către RollingStone Magazine (parcă) cea mai erotică întoarcere la tango de la Astor Piazzolla încoace. Albumul lor de debut, "La Revancha Del Tango", vândut în peste un milion de exemplare, e un mix între beaturi de downtempo şi tango-uri. Vocea Cristinei Villalonga vine să completeze formidabil combinaţia asta de genuri, iar rezultatul este unul uimitor.
Otros Aires e un proiect de dată mai recentă. Ingredientele ce alcătuiesc stilul sunt aceleaşi ca la Gotan Project, numai că aici cele două epoci ale muzicii şi combinaţia dintre ele sunt duse mult mai departe. Rezultatul este demn de atenţie...
Ambele proiecte sunt excelente şi, cu siguranţă, merită să le căutaţi piesele şi să le ascultaţi.
Acum câţiva ani, când Gotan Project concertau la Bucureşti, a fost o adevărată nebunie. Toată lumea bună TREBUIA să se ducă la acest spectacol. Pe de o parte înţeleg, pentru că muzica asta e făcută pentru nişte urechi îndelung lucrate, cu simţ al frumosului, cu gusturi rafinate şi, de obicei, cei care gustă asemenea spectacole au fost crescuţi cu muzică şi provin din familii care şi-au permis să le ofere o educaţie bună.
Dar la un astfel de concert TREBUIE să fii văzut. Fitze peste fitze. Ceea ce fac băieţii ăia acolo este artă şi, ca urmare, la un astfel de concert te duci să SAVUREZI ce se întâmplă pe scenă. E adevărat, biletele au fost destul de scumpe, dar, sincer vorbind, nu cred că oamenilor simpli, care nu dispun de un fond economic mare, nu le plac astfel de spectacole rafinate.
Otros Aires au venit şi ei la Bucuresti. Am aflat din revista Tango, care, într-un advertorial, scrie despre cine, când şi cum a organizat acest spectacol. Organizatorul - Stella Artois. Invitaţii - lumea bună a showbusiness-ului românesc. Recunosc, nu am auzit pe acolo de Simona Sensual sau alte personaje asemănătoare. Dar vin şi întreb: astfel de spectacole ale artei nu se pot organiza şi pentru cei care nu au acces în "sferele înalte" ale societăţii? Nu văd de ce trebuie să te cheme Dan Chişu sau Crina Matei ca NUMAI tu să poţi asculta Otros Aires. Desigur, înţeleg şi că a fost eveniment organizat de Stella Artois, şi că fitzele sunt fitze. Ca să înţelegeţi de ce zic asta, vă spun că acest concert a avut loc la Palatul Bragadiru ÎN TIMPUL summit-ului NATO! Conştientizez că, până la urmă, cei rafinaţi sunt universal acceptaţi ca fiind vedetele.
Nu mă împac, însă, cu faptul că am aflat foarte târziu de concertul ăsta. Şi îmi pare că ar trebui unul organizat şi pentru cei mai fraieri... zău.
Se va întâmpla mereu la fel.

Otros Aires - Niebla del Riachuelo/Otros Aires Dos [2007]

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma uimesti copile! Nota 20! Bravo! Felicitarile, masa si dansu' sambata la sandale! Am aflat de niste magazine interesante, dar trebe mers in excursie cu metroul!

Ma'ta!

Anca Sandu spunea...

Nu m-ai crezut cand ti-am spus ca nu prea stii ce ai in ograda!

Fii'ta