26 iunie 2008

Doi senatori, o lege de-o frază şi multă imbecilitate

Bănuiesc că ştiţi la ce mă refer: la proiectul legislativ devenit lege susţinut de Georghe Funar, senator PRM şi de Ion Ghişe, deputat PNL, care obligă posturile TV şi de radio să difuzeze, în pondere egală, atât ştiri cu teme negative, cât şi pozitive.
Am aflat de această lege de la jurnalul Antena 3 de la ora 15, prezentat de Alina Petrescu. În materialul prezentat de televiziune, era intervievat unul din senatori, Ion Ghişe. Argumentele erau halucinante: studiile care s-au efectuat demostrează că, în special, tinerii sunt afectaţi de cantitatea extrem de mare de informaţii negative difuzate la jurnalele informative radio şi TV.
Ion Ghişe a fost contactat telefonic, în acleaşi buletin de ştiri, pentru a da lămuriri cu privire la definiţiile ştirilor pozitive şi negative. A fost incapabil să încadreze într-una din categoriile propuse de legea creată chiar de el a ştirii despre acea fată de 11 ani rămasă însărcinată în urma unui viol, ştire care este prezentată şi dezbătută de vreo trei săptămâni. A mai declarat că această clasificare poate fi făcută de producătorii jurnalelor de ştiri, nedând niciun detaliu despre cum vor fi aplicate sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor. Prezentatoarea, Alina Petrescu, mai avea un pic şi îl lua Pe Ion Ghişe la bătaie, dat fiind că nu a putut scoate nimic de la el.
Invitat şi la Observator, a dat dovadă de aceeaşi lipsă de informaţii cu privire la legea propusă de el şi adoptată de Senat, atenţie, ÎN UNANIMITATE. Alessandra Stoicescu a pus o întrebare foarte bună, şi anume dacă subiectele legate de corupţie sunt negative sau pozitive; credeţi că a primit vreun răspuns concludent?! De asemenea, Ion Ghişe nu ştia nici cine va putea supraveghea posturile TV şi de radio, spunând că NU INTRĂ ÎN ATRIBUŢIILE LUI SĂ CUNOASCĂ ACESTE DETALII! Criteriile după care CNA şi CRP (Clubul Român de Presă) sunt, cum credeaţi, la fel de necunoscute senatorului!!!
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat că nu era necesară o astfel de legiferare, precizând că nu există ştiri pozitive sau negative, există doar ştiri care pot fi clasificate exclusiv în funcţie de obiectivitatea lor.
Să vă mai spun că legea are doar o (1) frază?

Să rezumăm: eu, Anca Sandu, producător al jurnalului de ştiri al televiziunii Tembeliziunea TV, consider pozitivă dezbaterea pe larg a cazului fetiţei de 11 ani însărcinată în urma unui viol, deoarece se pot supune, astfel, dezbaterii publice subiecte sensibile, cum ar fi avortul, sarcinile la vârste fragede, cunoaşterea metodelor contraceptive, etc. De asemenea, conducerea postului Tembeliziunea TV consideră utilă şi concludentă dezbaterea.
Pe de altă parte, Corcoduş Mandarin, producător al televiziunii Idiocraţia TV, consideră că această dezbatere este de ordin negativ, putând induce telespectatorilor postului său depresii şi perspective neechilibrate asupra vieţii, în condiţiile în care o parte din telespectaorii săi sunt minori.
Unul dintre noi încalcă legea. Cine, cum, de ce, în ce fel ne amendează autorităţile abilitate în acest sens?!

Cum Dumnezeului să mai faci ştiri în România, când minunaţii conducători ai ţării te pun, la o adică, să INVENTEZI ştiri aşa zis "pozitive"?!?! Poate că, mâine, 29.02.2009, nu am nicio ştire despre vreun parlamentar incorupt. Ce să fac eu, ziarist în căutare de jurnale ale căror subiecte negative şi pozitive trebuie să fie prezentate în mod ponderat?

Paraziţii şi Andrei Gheorghe - Dreptul la replică/Irefutabil [2002]

7 comentarii:

Adda spunea...

Imi palce melodia aleasa de tine asta in primul rand ! in al-doilea rand nu ma intereseaza politica . Si chiar nu inteleg de ce iti bati capul cu atatea imbecilitati publice. Chiar nu are rost. In rest toate bune si frumaose de Radu Funar am mai auzit dar de Ion Ghise nicidecum .. te pup

Adda spunea...

Chiar ca irefutabil.. apropos :)) nu ma injura dar chiar am citit doar doua fraze !! Acum inteleg de ce te interesa :D Iar despre cazul fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata nu am ce comenta. Consider ca la varsta ei in comportamentul sau poseda incontienta si a ei dar si a parintiilor sai ! La varsta aceasta nu aveam habr ce este acela un "penis" iar ea stie si ce este si cum arata si ce rol are acesta ! Deci este inadmisibil ! Dar asta se intampla nu oriunde ci doar in Romania ! In rest ... No comment!

Adda spunea...

*place (mereu gresesc cand scriu acest verb )

Anca Sandu spunea...

1 - de acum inainte sa citesti tot ;)

Anca Sandu spunea...

2 - e imbecila tara. as fi putut scrie despre orice, dar asta mi se pare imbecilitate fara margini. pe care n-o las taxata.

Anca Sandu spunea...

3 - pe ion ghise l-au dat afara din PD-L, ca a fost securist. Daca ma uita la antena 3, asa patesti! ;))

Anca Sandu spunea...

4 - Fetita a fost VIOLATA, deci nu a intretinuat acea relatie sexuala de bunavoie. Responsabilitatea e a parintilor, caci fata trebuia supravegheata si ma intreb cum statea fata aia cu ciclul menstrual, ma gandesc ca, daca esti o mama cat de cat atenta cu copilul tau, te preocupi de aspectul asta. Bine, in cazul in care esti violata, e cam greu...
Mai e un lucru: unchiul ei are 19 ani si asta e un detaliu asupra caruia nu prea s-a insistat.
In fine, subiectul e mult prea sensibil ca sa merite sa analizez problema, ca as scrie 3 zile numai pe tema asta. Sa scriu sau nu?