13 ianuarie 2009

Banca şi cu cartea

Am obosit să mă tot plâng de diverşi si deverse, aşa încât am ajuns la concluzia că mai există şi alte subiecte. Cum ar fi literatura, în general, şi cea rusă, în special.

Sunt fascinată de scriitorii ăştia. Au ceva anume, acel je ne sais quoi, un farmec aparte care mă face să le devorez cărţile. Am început cu Tolstoi, am continuat cu Berberova, iar la rând e Uliţkaia.
Nu o să fac vreo analiză stilistică, mi-e atât de greaţă de chestiile astea care, de multe ori, nu au nici cea mai mică legătură cu intenţia autorului, dar tre' să ne facem că gândim, asta e. O să scriu într-o zi şi despre cretinismele astea. Aşa, deci, nu fac vreo analiză, doar spun că sunt fenomenali. Şi că merită să descoperiţi, puţin câte puţin, lumea minunată care zace acolo.
Cartea care m-a determinat să scriu asta? "Minciunile femeilor", de Ludmila Uliţkaia. O găsiţi la Humanitas.

Altă carte pe care am început-o ieri este "This side of paradise", a lui F. Scott Fitzgerald. Trebuie să recunosc, The Jazz Age este una dintre marile mele pasiuni muzicale. Şi, mai nou, literare, date fiind circumstanţele.
Pentru că America e locul care m-a fascinat, dar unde nu am vrut să ajung niciodată.


Şi ceva probleme de ordin administrativ: se poate, oare, ca bancomatul BCR din 1 Mai, fost Compozitorilor, să funcţioneze? Că de două săptămâni merge din două în două zile, iar de trei zile nu mai merge deloc. Şi aveam şi eu nevoie să scot nişte bani. Noroc cu BRD-ul de alături.
Ah, da, pe strada asta sunt două bănci perete în perete.

Yann Tiersen - Comptine d'un autre été: La démarche/Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain [2001]

4 comentarii:

Steffanner spunea...

Frumos ca te pasioneaza niste scriitori seriosi.Si apropo de banci : la mine sunt 3 banci una langa alta , perete in perete (OTP,BCR,ING) si vis-a-vis de mine mai e raiffeisen. Fuckin' Wallstreet !

Anca Sandu spunea...

Las' că intră ăştia de la BCR în grevă. Hell yeah!

Şi ce se înţelege prin scriitor serios?!...

Cetateanul Popescu spunea...

Literatura rusa! Nu mi-a intrat niciodata in ochi!

Hai sa facem schimb de experienta: tu povestesti de rusi, eu de scriitorii fracezi bine? Ma rog, fara Flaubert, Zola si Hugo; merge?

Anca Sandu spunea...

Ok. Nu o să fac vreo analiză literară, am şi zis de ce, doar am să-ţi spun nişte titluri de cărţi.

Lev Tolstoi - Sonata Kreutzer şi alte povestiri
Nina Berberova - Acompaniatoarea; Cartea fericirii

Începi cu astea. :)
Spor!

A propos, cine mai ştie titluri de cărţi mişto poate să ne spună şi nouă!