27 august 2008

Televiziunea şi radioul vara

Zilele astea, nevoită fiind să stau pe acasă din lipsă de altceva mai bun de făcut, am tot călărit televizorul şi radioul în speranţa că voi găsi ceva la care să mă uit.
Şi nu, nu e nimic de văzut sau ascultat. Pentru că, după cum spuneam şi acum câteva zile, toate emisiunile la care mă uit sunt în vacanţă.
Şi vara se pierde cel mai mult la capitolul audienţe. Nu pentru că nu ar avea cine să se uite, ci pentru că acel cineva nu are la CE să se uite.

La TV, spre exemplu, toate matinalele sunt în vacanţă. Aproape toate emisiunile de analiză politică (da, mă uit) sunt în vacanţă. Spun "aproape toate" pentru că doar Antena 3 mai difuzează astfel de emisiuni, şi anume "La Ordinea Zilei" cu Alina Petrescu şi "Ştirea zilei", cu Gabi Vrânceanu Firea. A propos, Alina Petrescu e mult mai potrivită pentru o emisiune de genul primei menţionate decât Dana Grecu, care întrerupe invitaţii la fiecare al patrulea cuvânt. Cei care au urmărit-o ştiu că nu exagerez.
Nu voi continua exemplele cu vacanţele, pentru că nu mi-ar ajunge un blog întreg.

A nu se înţelege că aş condamna bieţii oameni pentru că pleacă în vacanţă. Departe de mine acest gând.
Dar, pentru directorii de programe, asta ar fi o foarte bună ocazie pentru a-şi testa oamenii care nu au ieşit încă la lumina rampei.
Voi da un exemplu din radio, căci acolo s-a întâmplat fenomenul care mi-a dat ideea acestui articol.
La KissFM, Denis Florent a pus trei no-name-uri (să fim serioşi, cine a auzit de Pussycat sau de Olix?!) să facă matinal. Şi le-a ieşit de minune! Nu comparăm experienţa sau audienţele lor cu cele ale Cârcotaşilor, dar simpla idee de a da o şansă acestor tineri merită aplauze. Pentru că un director de prgrame nu are cum să-şi pună la încercare oamenii decât provocându-i cu astfel de proiecte, care pot deveni, mai târziu, deschizătoare de cariere.
Astfel, nu numai că a fost testaţi oamenii, dar ascultătorii KissFM care nu erau în vacanţă au avut ce asculta.
Prin astfel de iniţiative se aduce public nou, se fidelizează cel existent şi cresc audienţele, în cazul în care concurenţa e mai slabă.

De obicei, diorectorii de programe preferă soluţia cea mai simplă, şi anume ca un nefericit să ţină respectivul tronson orar. E o soluţie comodă, dar care nu aduce nici oameni noi de exploatat (sună dur, ştiu, dar potenţialul se exploatează, nu?), nici audienţe, nici bani.

În televiziune pare să fie un pic mai greu să faci astfel de manevre şi nu-mi dau seama de ce. Ok, publicul e fidelizat şi, de multe ori, e altul o dată cu fiecare tronson orar. Dar aşa e şi la radio.

Şi vin şi întreb: de ce în TV nu se pot face astfel de mutări? Ţin minte că, parcă vara trecută sau acum două veri, pe Antena 2, Mihai Sturzu făcea o emisiune chiar în perioada asta. Şi era foarte bine, o dată pentru că nu aveai la ce altceva să te uiţi, a doua oară pentru că aveai ocazia să descoperi oameni noi.
Mă gândesc că s-ar potrivi de minune o emisiune light, de vară, cu oameni mai puţini cunoscuţi, dar cu multe de spus. Da, sunt greu de găsit, dar nu imposibil.
Şi uite aşa pot apărea soluţii de back-up în caz că îţi pleacă principalii oameni de pe respectivul tronson.

Trebuie doar un pic de curaj şi dorinţă pentru nou şi mai bun. E chiar atât de greu?

13 comentarii:

Anonim spunea...

Yeah..dar la noi e cam rau pentru ca oamenii ori mor ori...ori altceva dar nu mai sunt "buni". "Sinteza zilei" de cand a murit Paler seamana cu "Pshycho" - Hitchcock (peiorativ doamne iarta-ma), Morar a fost afumat pe toate partile, Gheorghe a primit sms-u`n fund BBC Romania s-a inchis, Rosca - omu` a fost dat in fapt cu bulioanele si uite asa vara pare-se ca va tine tot anul. Astia micii scot putin capul la soare si le da repejor careva cu umbrela`n cap. Sunt curios unde va "pica" Ciutacu, Gadea...

Anca Sandu spunea...

Sunt apropape sigura ca Ciutacu, Gadea si Badea vor ramane unde au fost si pana acum.
Andrei Gheorghe e excelent ca om de radio si, din puctul meu de vedere, ar putea reveni acolo, dar ca om de televiziune nu mi s-a parut... potrivit.
BBC Romania s-a inchis, urmeaza inchiderea News FM, pentru ca sa se poata face un nou radio, condus de Tony Tesiu cu Morar si Buzdugan la matinal. Si RomanticFM redevine exclusiv bucurestean.

Asta zic si eu: acum, cat cei mari sunt in concedii/tratative, cei mici ar putea scoate un pic capul la audiente, sa vada ce si cum. Asta ar fi un plus si pentru directorii de programe, care, dupa cum am mai zis, si-ar gasi solutii de back-up foarte bine si usor, fara sa ii arunce p-astia micii in batalia mare.
De asta zic, Denis Florent are nota 10 pentru ceea ce a facut vara asta.
Aaaaa, si inca o chestie, astia de stau pe acasa si nu au ce face ar avea la ce sa se uite!

Anonim spunea...

Ai ascultat Midnight Killer facut de Gheorghe? Nu cred ca mai poate si parca nici nu ar mai avea farmec. Una peste alta tu ai dreptate dar eu spun ca vara sau nu.. avem nevoie de oameni de media 'puternici' fie ca sunt la radio sau tv ..fie ca fac emisiuni de analiza politica sau matinal. Ori prin tarisoara noastra eu nu prea vad..Ai tu exemple..(puternici..de te dau peste cap..iti schimba mentalitatea..nu ma refer la oameni draguti..simpatici etc..)?

Anca Sandu spunea...

Ai dreptate, Gheorghe nu ar mai avea acelasi farmec, pur si simplu pentru ca vremea lui a trecut.

Nu avem oameni de media puternici, pentru ca nu exista oamenii care sa ii foarmeze. Citeam pe blogul lui Tony Tesiu (parca) faptul ca, mai ales in radio, iti trebuie un agrenaj intreg care sa iti faca vedeta dintr-un realizator: marketing, PR, director de programe, etc. Dar, mai ales, iti trebuie Profesorul. Si cati oameni de radio cunosti care sa fie capabili sa formeze noi vedete?
Imi vin doar doua nume acum, Adi Simion (Radio21) si Andrei Gheorghe (este, inca, capapbil sa formeze, pentru ca stie meserie). Alte nume mai stii?
Uite, de aia nu mai avem oameni de media puternici.

P.S.: Cei care sunt nu VOR sa faca asa ceva, pentru ca au senzatia ca ucenicul le va rupe craca de sub picioare.

maria spunea...

asa cum de altfel ai remarcat, la ordinea zilei a fost facuta de alina petrescu. iar sinteza zilei e normal sa aiba vacanta. exista un brand creat acolo, nu poti sa aduci pe altcineva pe locul lui mihai gadea, pentru ca telespectatorii au alte asteptari. da, poate ar fi mers o alta emisiune pentru cele doua saptamani, dar din pacate vara nu sunt nici foarte multe subiecte. plus ca nu vine nimeni sa lucreze doar 2 saptamani

Anca Sandu spunea...

N-am zis nimic de Sinteza Zilei, e excelenta asa cum e acum.
Ziceam doar ca Alina Petrescu e mult mai potrivita pentru La Ordinea Zilei, din simplul motiv ca isi lasa invitatul sa isi sustina punctul de vedere.
Dana Grecu e un jurnalist foarte bun, nici nu se pune problema sa ii pun la indoiala aceasta calitate. Pot sa inteleg si faptul ca pune mult suflet. Pana la un punct, insa.

Si mai e un lucru: orgoliul fiecaruia. Peste care nu prea poti trece, ca nu te lasa respectivul.

maria spunea...

lol. pai tu spui ca aproape toa emisiunile sunt politice sunt in vacanta. a fost doar una si pentru doua saptamani.

Anca Sandu spunea...

Take it easy! :))
Nu o fi numai Antena 3 care face emisiuni politice. ;)
Oricum, de azi sunt fericita. ;)

O sa mai scriu pe tema asta (TV si radio), asa ca stai pe-apropape.

maria spunea...

in afara de antena 3 si realitatea nu mai sunt multe oferte pe politic. iar la realitatea andreea a fost tot cam 2 saptamini in vacanta, restul au rulat normal. dar tu de ce te uiti la tv in loc sa te bucuri de vacanta?

Anca Sandu spunea...

Tocmai ce am avut parte de o vacanta care, daca nu era trista, ar fi fost vesela. Nervi, etc.
Si vin eu acasa, si caut ceva interesant la care sa ma uit. Stai si cauta!

Plus ca pe net mare lucru nu prea e, toata lumea prin alte vacante si mi-a casunat pe TV. S-au aliniat planetele, iti zic eu... ;)

Anca Sandu spunea...

Da' tu ce faci pe aici? In loc sa te bucuri de munca... ;;)

maria spunea...

eu circul. ma bucur de munca deja de 12 ani :)

Anca Sandu spunea...

Ti-as ura la mai multi, dar stiu ca imi voi primi niste injuraturi ;).
Circula, aici nu te trage nimeni pe dreapta!